В Г. Оряховица ловят бездомни кучета по сигнали на граждани
В Г. Оряховица ловят бездомни кучета по сигнали на граждани / DarikNews.bg

Акции по залавяне на бездомните кучета се провеждат в Горна Оряховица. Първата уловена хайка от близо 10 безпризорни животни бе в квартал „Пролет". Четириногите са обработени в стационара на фирмата в град Долна Оряховица. Предстоят нови акции, като главно ще се действа по сигнали и жалби на граждани.

От няколко седмици фирмата, с която Община Г. Оряховица сключи договор за борба с безпризорните кучета, предприе мерки по изпълнение на ангажиментите си. В договора, който бе сключен още през април тази година, става ясно, че задълженията се изразяват в улавяне на бездомните четириноги в района на град Горна Оряховица; кастриране; лекуване; обезпаразитяване и ваксиниране против бяс. Накрая се поставя маркировка и животното се връща на мястото, където е било уловено. Още една мярка, която трябва да се приложи от фирмата, е евтаназия на кучетата с неизлечими заболявания, установена заразна болест или агресивно поведение, пораждащо опасност за хората или животните.

Основна цел на предприетите акции ще бъде да се разрешат най-острите проблеми и от улиците на града да се отстранят опасните и агресивни кучета, уточняват от общинската администрация.