Жълт код в 19 области заради жегите
Жълт код в 19 области заради жегите / снимка: Impact Press Group

Жълт код е обявен за днес в 19 области в страната заради високите температури, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Времето е слънчево и горещо с максимални температури между 32° и 37°. Около и след обяд ще се развива купеста облачност. В планините времето ще бъде предимно слънчево.

Заради горещините се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона в областите Пловдив, Русе, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, съобщават от АПИ. По време на действие на забраната, тежкотоварните автомобили над 20 тона да изчакват извън пътното платно, без да пречат на движението на определените паркинги. Забраната не важи за моторни превозни средства, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си - носете светли и широки дрехи, както и шапки.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg.