До седмица излиза становище за огледа на панелните блокове в Перник
До седмица излиза становище за огледа на панелните блокове в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Шестчленната комисия от експерти по панелно строителство, която направи оглед на жилищните блокове в пернишкия квартал „Изток”, ще излезе с официално становище и препоръки до края на следващата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Перник.

Цялостното обследване на високото строителство в Перник е по настояване на  общината. По искане на градската управа в следващите дни поетапно ще се извърши и цялостно техническо обследване и на всички жилищни сгради над осем етажа,  които по смисъла на закона, се водят „високо строителство”.

От разпратеното до медиите прессъобщение става ясно, че до момента не са констатирани деформации. Според проф. Здравко Бонев от УАСГ-София, трудът на хората, построили тези жилищни блокове в Перник, не е отишъл напразно. Хората могат да бъдат спокойни. Всичко е изпълнено според тогавашните изисквания и контролът върху строителството на блоковете, върху основните детайли и носещата конструкция е бил много добър, е казал експертът.

От Областната администрация съобщават, че екипът, който е ръководен от зам.-ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. Богомил Петров, е дошъл в Перник по личното настояване на народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова.

Жилищните блокове в района на „Бучински път” бяха увредени още при експлозията на открития рудник „Република” през 2008 г., когато на около километър от тях се взриви камион с 2 тона амонит. Сега, след земетресението от 22 май т.г. и последвалите го поредица трусове, са се отворили старите рани, е мнението на конструктори-инженери, които непосредствено след земетресението са извършили първоначален оглед в пет от най-проблемните многофамилни жилищни сгради.