Дянков: БДЖ да представи допълнителни реформи и ще пуснем субсидията
Дянков: БДЖ да представи допълнителни реформи и ще пуснем субсидията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БДЖ ще получат августовската си субсидия от 14 млн. лв., ако ръководството на компанията представи в срок до понеделник допълнителни реформи и инициативи в дружеството и те бъдат одобрени. Това става ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков пред агенция Фокус. Субсидията на БДЖ през юли бе спряна заради неизплащане на заем.

„Ще им я пуснем, поне частично, но няма начин да продължи това социалистическо мислене - в крайна сметка държавата всичко изплаща, дори ние да сме взели заема. Продължило е от времето на Виденов досега, сега аз ще го спра", категоричен и финансист номер едно.

Той е разговарял с транспортния министър Ивайло Московски, който е наредил на директорите на БДЖ да представят списък от допълнителни мерки, така че да е явно, че те правят всичко възможно, за да плащат поне част от този заем, заяви Дянков.

Мерките, които трябва да представи ръководството на дружеството в първия ден на следващата седмица, е необходимо да са свързани с по-малко разходи или по-големи приходи. Няма да се стигне до освобождаване на няколко хиляди души от железниците, категоричен е Симеон Дянков. Той е убеден, че държавната компания трябва да се управлява като собствена. Просто трябва веднъж завинаги да престане във всички държавни предприятия това мислене от миналото – държавата в крайна сметка ще плати загубите, а ние, ако имаме печалби, те са си за нас, обясни финансовият министър.

Според вицепремиера и транспортният министър Ивайло Московски, и директорите на БДЖ си вършат добре работата, но има явен принцип – щом дружеството е взело заем, трябва да си го плаща.