КРС притиска турските си колеги заради „нашествието” на радиостанции
КРС притиска турските си колеги заради „нашествието” на радиостанции / www.sxc.hu

Десет пъти да бъде намалена ефективната мощност на турските радиостанции, редуциране на броя на радиопредавателите в Истанбул и промяна на насочеността на антените. За това ще настоява Комисията за регулиране на съобщенията пред колегите си в южната ни съседка, обяви във Варна председателят на КРС Веселин Божков.

Турските радиостанции са основният замърсител на родния ефир. По Черноморието ни обаче са засичат сигнали от румънски, молдовски, украински и дори руски радиостанции. Три пъти се увеличава броят на чуждите радиостанции, които се хващат по Българското Черноморието през лятото, в сравнение с пролетните месеци. Смущенията на радиоефира се засилват заради ефекта на „топлото море", припомнят от родния ефирен регулатор.

Преди дни мобилната станция на КРС в Приморско е засякла 113 турски радиостанции и само 13 български. В Бяла пък съотношението на засечените български и турски радиа е 53 към 73. Във Варна и Балчик няма засечени турски радиостанции. Радиа от южната ни съседка се хващат по цялото ни крайбрежие, но те са под международните норми за устойчив сигнал от 45 децибела, показва мониторинг за трансграничните замърсявания на българското Черноморие. Резултатите от замерванията ще бъдат изпратени на турския регулаторен орган, заедно с исканията на родната КРС.

Ефективната мощност на турските радиостанции да бъде намалена от 100 на 10 мегавата, ще искат от КРС. По техни данни, в Международния съюз за далекосъобщения има регистрирани 6-7 радиостанции в Истанбул. В същото време в мегаполиса са разположени и се виждат с просто 107 радиопредавателя, посочи Божков. Според шефа на родния ефирен регулатор, операторите там се криели се зад т.нар. временни разрешения.

Ако няма изменение в поведението на турската страна, като крайна мярка ще последва жалба до Международния съюз по далекосъобщения. Изискванията са залегнали и в предприсъединителните условия за членство в Евросъюза - глава 10 „Информационни технологии и медии", посочи Божков.

Председателят на КРС призова родните радио- и телевизионни оператори в крайграничната 20-километрова зона да инвестират в техника и да се възползват от възможността да повишат ефективна мощност на предавателите си до 3 киловата.

През последните две години няма нито един установен случай на заглушавана българска радиостанция. За последната година пък са засечени 5 пиратски радиа.