До 15% от парите за здраве да отиват за първична и извънболничната помощ
До 15% от парите за здраве да отиват за първична и извънболничната помощ / Sofia Photo Agency , архив

За първична и извънболничната помощ да се заделят между 12 и 15% от парите за здраве у нас, поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Към момента, държавата отделя само 6%. От сдружението настояват още изследванията преди хоспитализация да бъдат включени в клиничните пътеки, както и повече права да ги назначават. По думите им е необходимо да бъде приет и изцяло нов регламент за проследяване на хронично болните.

На практика исканите пари за извънболнична помощ са двойно повече, но такава е практиката в Европа, обясни председателят на сдружението и национален консултант по обща медицина д-р Любомир Киров. „На всякъде по света средствата, които се заделят за първичната извънболнична медицинска помощ са в размер на 12 до 15% от бюджета, които се отделя за здравеопазване, независимо дали е чрез фонд, чрез други данъци или каквото и да било", коментира той.

Джи-питата предлагат още, при прекъснати здравноосигурителни права, за възстановяването им, да се заплаща цялата дължима сума, а не само три години назад, както е сега, допълни още д-р Киров. „Който иска да ползва тази система, трябва, когато иска да влезе в нея, да си изплати всички задължения, произтичащи от закона, от момента, в който е възникнало задължението му да се осигурява. И то да ги плати с лихвите", заяви още той. 

Исканията на общопрактикуващите лекари включват и Касата да им осигури достъп до електронните досиета на пациентите им, както и да не бъдат наказвани за превишен брой назначени изследвания, ако те са били медицински обосновани. Всички предложения на сдружението са адресирани то Здравната каса и Лекарския съюз, като повечето промени трябва да бъдат заложени в националния рамков договор за 2013-а.