Търг за паркоместата на Четвъртък пазара от есента
Търг за паркоместата на Четвъртък пазара от есента / Деляна Михнева

Първият търг за места в подземния паркинг на Четвъртък пазара ще започне веднага след издаването на Акт 16 на обекта, което се очаква най-късно в началото на септември. Това съобщи шефът на ОП „Общински пазари" Минко Минков. Той уточни, че в него ще могат да участват само хората, които са наели маси.

Общо 145 са сергиите на пазара, като само 30 от тях за със сключени договори за наем от земеделски производители и фирми. След три дни ще бъде обявен нов търг. Процедури ще се правят на всеки 10 дни, докато всички сергии бъдат заети. Очаквам цените да се покачват с всеки следващ търг, тъй като се надявам на все по-голям интерес, каза още Минков.

До момента нямаше много желаещи, тъй като доскоро пазарът нямаше добър търговски вид. Не можеш да продадеш нещо, което няма добра опаковка, категоричен бе той.
На 26 юни е стартирал ремонтът на пазара. Договорите на търговците за една година. Минималната цена за наем на маса плюс таксата за земята според Закона за местните данъци и такси е 296,40 лева месечно. Това е по-малко от 10 лева на ден и включва охрана, почистване и консумативи, необходими за нормалното протичане на търговията, обясни Минков.

Осигурен е максимален комфорт както за търговците, така и за посетителите. Ще бъдат изградени пейки за отдих, обновена е чешмата и санитарните помещения. Осигурен е и достъп на хора с увреждания. Всички паркоместа в района на пазара ще бъдат безплатни за посетителите, каза кметът Иван Тотев.

Днес официално общината предаде управлението на Четвъртък пазара на ОП „Общински пазари". Очаква се официалното откриване на тържището да бъде в началото на септември.