675 проверки по хранителни обекти на територията на Хасковска област са извършил през ли инспекторите от Агенцията по храните в Хасково, съобщиха оттам. Съставени са общо 66 акта за констатирани нарушения, връчени са и 32 предписания.
Най-често срещаните нарушения са продажба и съхранение на негодни храни, липса на регистрация по чл.12 от Закон за храните, сграден фонд и оборудване, персонал без здравни книжки, продажба на хранителни продукти от животински произход без здравна маркировка и етикетировка, храни без етикет на български език, липса на проследяемост на храни на всички етапи на производството им, хигиена, неотговаряща на задължителните норми в обекта, разширен асортимент.
Не се съхраняват документи и записи свързани с прилагането на системата от процедури и програми за управление на безопасността на храните за период не по-малък от срока на минимална трайност на храната. Също така в някои обети липсват условия на съхранение на храни.
През летния сезон се увеличава тенденция за нарушенията, най-вече при продажба на плодове и зеленчуци на нерегламентирани места, коментират от Агенцията по храните.