Добрев: АЕЦ Белене би струвала повече от активите на БЕХ
Добрев: АЕЦ Белене би струвала повече от активите на БЕХ / netinfo

Трябва да се знаят фактите за проекта „Белене" и при референдум хората да гласуват информирано. Това мнение изрази министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ.

Според консултантите по проекта „Белене" той струва 10,35 млрд. евро или над 20 млрд. лв. при три най-благоприятни хипотези, тоест ако три неща се случат - най-благоприятни за този проект, той ще струва 20 млрд. лв., каза министърът и допълни, че ако едно от тези условия не се изпълни, той ще се оскъпи. По думите му хипотезите са за различна ескалация, 4 на сто лихва върху привлечените средства, което е много нисък лихвен процент и проектът да бъде финализиран навреме. Добрев посочи, че почти няма ядрен проект в света, който да е приключил в предварително обявените срокове.

Министър Добрев направи сравнение между необходимите средства за втора атомна централа според най-оптимистичния сценарий и възможностите на държавата, като подчерта, че проблемът за реализацията на АЕЦ Белене е финансов. „Проблемът е, че ние не можем да си позволим такъв проект. Всички активи на Българския енергиен холдинг, цялата българска енергетика - говорим за газопроводи, далекопроводи, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица изток 2, всички ВЕЦ, цялата енергетика на държавата, а дори в БЕХ е и едно телекомуникационно дружество „Булгартел", цялата тази инфраструктура, всички активи са 12 млрд. лв. Това означава, че АЕЦ „Белене" е почти два пъти колкото цялата българска енергетика взета заедно", коментира той.

Добрев е категоричен, че няма ли инвеститор и финансиране, проектът в Белене не може да се реализира.

Министърът изтъкна, че тезата за евтин ток от АЕЦ Белене е спекулация. Той се позова на анализа, според който средната цена на електроенергията от спрения проект за втора атомна би трябвало да е 75 евро или 150 лв. на мегаватчас. Добрев уточни, че цената на вятърната енергия от 1 септември ще е 140 лв., а от слънчева централи - 160 лв. Цената на тока от АЕЦ „Белене" би била 4 пъти над себестойността на електроенергията от АЕЦ „Козлодуй", коментира Делян Добрев.