Търговище - град на таланти, среща с младият учен от университета в Харвард Пламен Кръстев
Търговище - град на таланти, среща с младият учен от университета в Харвард Пламен Кръстев / Борислав Курдов
Търговище - град на таланти, среща с младият учен от университета в Харвард Пламен Кръстев
55688
Търговище - град на таланти, среща с младият учен от университета в Харвард Пламен Кръстев
  • Търговище - град на таланти, среща с младият учен от университета в Харвард Пламен Кръстев

Втора поредна среща на гражданите на Търговище с млади таланти, родени тук и утвърдили се извън пределите на страната, организира кметът на общината д-р Мирев. Докато преди година срещата бе с изявения млад диригент  на операта и филхармонията в Хайделберг Йордан Камджалов, сега търговищенци посрещнаха Пламен Кръстев - млад учен - физик, който в Харвард, Сащ.

Преди началото на срещата Пламен Кръстев бе посрещнат и представен от кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев.

След завършване на гимназията, Пламен Кръстев постъпва в Софийския университет, специалност „теоретична и лазерна физика". Вземайки дипломата си оттам, той е твърдо уверен, че трябва да продължи образованието си в САЩ. Самостоятелно започва да учи усилено английски език. Следват курсовете в ICHC в столицата, където е класиран в четвърто ниво. Получава и диплом за двустранен превод. След това продължава в българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт", където от курсист остава като преподавател. Печели стипендия по космическа физика в Университета в Тексас - Ел Пасо след упорита кореспонденция с щатски университети. Там приключва образованието си за година и половина, вместо за определените три. Участва в конгрес на НАСА в Хюстън. Последват публикации в специализираното списание „Физикъл ревю", научни срещи и конференции.

По-късно Пламен Кръстев пребивава в още няколко американски университета, където работи по сериозни научни проекти. С упоритост, ум и професионализъм стига до Бостън и Харвард, където работи и живее в момента. Класират го сред 300 други кандидати от цял свят. Пламен Кръстев е член на национален институт по теоретична и ядрена физика на САЩ. Бил е член в Борда на националната фондация за науки на САЩ , за оценяване на проектите за финансиране в областта на физиката и астрофизиката.

В залата последваха думи на зрители, които изразяваха почит, благодарност за доброто име, което създава младия учен на Търговище и България. Така стана ясно, че хората, които го познават казват, че Пламен се отличава не само с възможностите си на физик. Той е изключително позитивна личност, с изградена строга самодисциплина и спортен дух. И като всеки добър физик се интересува от дълбоките философски и екзистенциални проблеми на Вселената.

В прикачения аудио файл можете да чуете репортаж от срещата