Водата в Добричко поскъпна с 15 стотинки
Водата в Добричко поскъпна с 15 стотинки / Дарик Нюз - архив

 

Цената на водата в Добричка област скача с 15 стотинки. Питейната течност поскъпва с решение от 1 август на ДКЕВР. Комисията утвърди за доставяне на вода до потребителите да се заплаща по 2,01 лв за кубик, за отвеждане на отпадъчните води – 0,13 лв и за пречистване – 0,23 лв. Така цената на 1 кубик вода става 2,37лв. С ДДС добруджанци ще плащат по 2,84 лева.

Последното повишение на водата за Добрич бе през 2009 година. Оттогава насам жителите на областта дават по 2,69 лв за кубик вода с включен ДДС. Сега ще се охарчват с 15 стотинки повече.

От решението на ДКЕВР, публикувано на сайта на комисията, става ясно, че всъщност ВиК-Добрич ЕООД  е искало още по-висока цена – 2,45 лв /2,94 с ДДС/. Сред причините за повишението са загубите на вода, повишението на цената на труда и на ел.енергията, лошото общо финансово състояние на водното дружество и др.

От решението на ДКЕВР се разбира още, че солената нова цена, която добруджанци ще бъдат принудени да заделят от бюджета си, била дори под социалната поносимост на цената ВиК-услугите – 3,50 лв/куб.м. Че всичко под три лева и половина е социално поносимо показвали данни на Статистическия институт за средномесечен доход на едно лице в област Добрич за 2011 г.

Ето какво още пише в документа:

„Според управителя на ВиК-Добрич, въпросът с големите загуби на вода може да се реши единствено с подмяна на водопроводната мрежа. В тази връзка се посочва, че дружеството  е изготвило проекти и има намерение да кандидатства като бенефициент през новия програмен период.  Събираемостта на дружеството е около 80 %, а разходите за електроенергия са намалели с около 3 млн. в сравнение с миналата година. Представителите на „В и К” ЕООД, гр. Добрич обръщат внимание на високия брой незаконно присъединили се потребители и твърдят, че установените нарушения влияят за намаляване на потреблението на вода и на енергийното потребление."