Първа копка по проект за над 1 млн. лв. направиха в Гоце Делчев
Първа копка по проект за над 1 млн. лв. направиха в Гоце Делчев / Община Гоце Делчев

Първа копка по проект “Предотвратяване на наводнения в община Гоце Делчев от разлива на реки Мусомишка и Туфча" бе направена в неврокопския град. Проектът се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие”, като общата му стойност е над 1 000 000 лева. От тях 95 % са безвъзмездна финансова помощ, а останалите 5 % са съфинансиране от община Гоце Делчев.

Чрез осъществяването на проекта се цели да се повиши качеството на живот и съответните екологични условия чрез предотвратяване на рискове от наводнения в селищата Мусомища и Брезница от високите води на реките Мусомишка и Туфча.

Предстои да бъдат изградени подпорни стоманобетонни стени по протежение на двата бряга на река Мусомишка, укрепване и облицовка на дъното на коритото, разрушаване на два съществуващи пешеходни моста, почистване бреговете и дъното от раститеност и наноси.

Освен това в рамките на проекта се предвижда изграждане на подпорна стена по левия бряг на река Туфча, заскаляване на дъното на речното корито, изграждане на съоръжения за укрепване на дъното на коритото, както и почистване бреговете и дъното от растителност и наноси. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.