Бизнесът в Добрич - активен по оперативните програми
Бизнесът в Добрич - активен по оперативните програми / Дарик Добрич

Общо 94 договора са сключени в Добричка област по оперативните програми на ЕС от 2007 година до момента, съобщиха от Областния информационен център /ОИЦ/. 10 от проектите, чиито бенефициенти са се отказали от тях заради липса на средства за съфинансиране, са прекратени. Общата стойност на приключилите и изпълняващите се към момента проекти е малко над 171 млн. лева. В сумата не влизат средствата по двата мащабни проекта - за регионалното депо за отпадъци в Стожер и за водния цикъл на Добрич, които са на обща стойност 157 млн.лева. Към тези 94 договора не се причисляват и проектите по Програмата за развитие на селските райони и ОП"Рибарство", които имат други начини на финансиране. 

Най-сериозно е участието на общините в областта по две оперативни програми - „Регионално развитие" /ОПРР/ и „Развитие на човешките ресурси" /ОПРЧР/. По първата са сключени договори за над 50 млн.лева. Община Добрич води с 23,2 млн.лв., следвана от Балчик - 17,4 млн.лв., Добричка - 4,5 млн.лв., Каварна - 3,3 млн.лева. Стойността на договорите в Балчик е сравнително голяма заради мащабните проекти, свързани с околната среда. 

През последните две години бизнесът в региона се е активизирал за кандидатстване по оперативните програми, коментира шефът на ОИЦ Надежда Семерджиева. Една от причините е, че до края на 2013 година 50% от средствата, които компаниите получават, са безвъзмездна помощ. Най-вероятно през следващият програмен период на ЕС този процент ще е по-малък.  

Стойността на договорените инвестиции по ОП"Конкурентноспособност" ще надхвърли 20 млн.лева. Сред фирмите, които разчитат на европейските пари са „Савимекс" /с проект за 5,7 млн.лева/, „Металагро" /с втори договор на стойност 3,7 млн.лв./, „Пластхим"-Тервел - 3,7 млн.лв, „Господинов и синове", Елпром", „Тедива", „Булмат" и др. Бизнесът кандидатства най-често с проекти за технологично обновление и намаляване на енергоемкостта на производството. Компаниите в Добрич са най-активни с 14 сключени договора на стойност 9,9 млн.лв. Фирми от Балчик, Шабла и Тервел имат по един защитен проект. 

Общата стойност на договорите по ОП"Околна среда" в региона е 101 млн.лева. 

ОИЦ-Добрич отчете дейността си от създаването си през март т.г. до сега. Центърът предлага информация и помощ по отношение на финансирането от ЕС. „Целта ни е да говорим разбираемо за еврофондовете", коментира Надежда Семерджиева. ОИЦ е организирал 14 информационни събития, на които са присъствали над 200 души. Десетки добруджанци вече търсят помощ там.