Полицията откри 6 скимиращи устройства на банкомати по морето
Полицията откри 6 скимиращи устройства на банкомати по морето / снимка: Пресцентър на МВР

Служители на сектор "Икономическа полиция" в Областната дирекция на МВР в Бургас са открили шест скимиращи устройства, монтирани на банкомати, съобщиха от МВР.

Само за месец юли служителите на ОДМВР-Бургас са засекли и неутрализирали шест "скимиращи устройства", монтирани към банкомати по Южното Черноморие. Някои от пострадалите граждани вече са получили sms-и от различни банки с предупреждение за блокиране на картите им от съображения за сигурност.

Други все още не са разбрали за проблема или предпочитат да не съобщават в полицията, че от картите им неправомерно са изтеглени парични средства.

С цел предотвратяване на този вид престъпления от сектор "Икономическа полиция" обясняват механизма на източването на банковите сметки. За престъплението се ползва техническо устройство, което съдържа елементи за копиране на данните от магнитната лента и микрокамера за установяване на ПИН - кода на притежателя на картата.

"Скимерът" се поставя като допълнителен елемент върху банкомата, като всяка част от това устройство се позиционира на различни места. Елементите му имат скрита микро-камера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Поставянето му изисква единствено точно фиксиране върху конкретното място на банкомата, като често се използва двойно подлепящо тиксо.

Една част от "скимера" се поставя върху входа на карточетящото устройство /"устата"/ на банкомата, а другата - на място, от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на съответния ПИН код от ползвателя на банкомата. В повечето случаи двата елемента се включват едновременно.

Устройството по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработено е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които са боядисани в цвят, идентичен на фабричния. Така то често остава незабележимо при транзакция.

Експертите са категорични, че след монтирането на скимера са необходими само 30 секунди, за да бъдат нерегламентирано снети данните и ПИН кода на всеки потребител.

С придобитите вече данни на титуляра, престъпниците изготвят фалшиви платежни инструменти и теглят всички пари от картите.

"Скимери" се поставят на почти всички видове банкомати, като най-често срещаните са: NCR, IBM WINCOR и DIEBOLD. Това са видове банкомати на различни производители.

В засечените шест скимиращи устройства са открити конкретни прилики - в зоната на преминаване на магнитната лента се намира елемент от устройството с метален оттенък, а в някои от случаите срещу него е монтирана малка пружинка.