Ив.Аспарухов участва в 96-ата пленарна сесия на Комитета на регионите
Ив.Аспарухов участва в 96-ата пленарна сесия на Комитета на регионите / Дарик Враца

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов взе участие в 96-ата Пленарна сесия на Комитета на регионите (КР) в Брюксел. На нея бяха избрани нови ръководни органи на Комитета и приети становища по актуални теми.

Комитетът на регионите е консултативен орган, който представлява местните и регионалните власти на 27-те страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Ролята му е да представя техните гледни точки относно законодателството на ЕС. Състои се от 344 членове, в т. ч. 12 от България. Аспарухов е делегат в Комитета от групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).   

Ето какво сподели той след края на сесията: "По повод кипърското председателство от Европейската народна партия (ЕНП) апелираха да се обърне внимание предимно на случващото се в ЕС, а не толкова на ставащото извън него. От Партията на европейските социалисти (ПЕС) подчертаха, че понякога по-малките държави като Кипър могат да постигнат компромисни решения, които по-големите страни не са в състояние да направят.

От Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) провокираха Мавроянис дали кипърското председателство не е подходящ момент да се направи опит за обединение на Острова, тъй като кипърският въпрос е проблем и на Обединена Европа. От Европейския алианс (ЕА) акцентираха върху младежката заетост, защото поради високия ръст на безработицата сред младите хора Европа рискува да загуби цяло едно поколение.

Що се отнася до изказването на Малмстрьом, от ЕНП поставиха проблема за нелегалния трафик на емигранти, предимно от африканските страни, докато от ПЕС акцентираха върху нарушаването на човешките права в някои държави-членки на Общността. От АЛДЕ откроиха икономическата миграция, равенството между половете и компютърните престъпления, а от ЕА настояха за стриктно спазване на Шенгенското споразумение."

Аспарухов съобщи още, че на сесията са били обсъдени и приети становища по актуални теми, сред които глобалният подход към миграцията и мобилността, засилената солидарност в областта на убежището, финансовите инструменти на ЕС в областта на вътрешните работи, правосъдието и гражданството, програма за околната среда и действия по климата, европейското териториално сътрудничество, механизъм за свързване на Европа и „Хоризонт 2020".

От изключително важно значение е било и приемането на Резолюцията относно „Приоритетите на Комитета на регионите за 2013 г. във основа на законодателната и работна програма на Европейската комисия".