ВСС ще проверява Петя Крънчева и всички съдии със забавени дела
ВСС ще проверява Петя Крънчева и всички съдии със забавени дела / снимка: БГНЕС, архив
ВСС ще проверява всички съдии със забавени дела
55666
ВСС ще проверява всички съдии със забавени дела
  • ВСС ще проверява всички съдии със забавени дела

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) започва проверка на делата на зам.-председателя на Софийския градски съд (СГС) и председател на наказателната колегия в съда Петя Крънчева.

Проверката е по предложение на председателя на комисията за наблюдение на общественозначимите дела Пламен Стоилов. Тя ще обхване периода от 1 юли 2011 г. - до сега.

Причина да не се прави проверка за по-голям период от време е, че до 30 юни 2011 г. Крънчева е проверена от Инспектората, когато бяха проверени всички съдии от наказателното отделение на СГС.

В края на миналата седмица стана ясно, че Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за измама и присвояване, няма да бъдат осъдени по едно от двете обвинения - това за измамата, защото делото срещу тях бе прекратено поради изтекла давност. Делото срещу тях е за два превода от 6 млн. долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ). Процесът е в съдебна фаза вече 8 години и се води от съдия Петя Крънчева. Още тогава стана ясно, че двамата обаче ще продължават да отговарят пред съда по обвинението, което им е повдигнато, за присвояване.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира, че случаите на всички съдии, които имат драстично забавени дела, особено когато става въпрос за погасени по давност производства, трябва да бъдат разгледани във ВСС и ако има такива нарушения, те да бъдат наказвани.

"Всеки един съдия, който забавя мотиви с години и се стига до прекратяване на производства, трябва да бъде наказан след проверка на Инспектората и решение на ВСС", подчерта министър Ковачева. Тя обясни, че не е предложила за разглеждане в съвета искането за оставките на всички членове на ВСС, тъй като до нея не е адресирано подобно писмо. По думите й, "въпросът за оставката е въпрос на чест и всеки решава сам".

"Право на ВСС е да инициира проверка на база на публикации. Това е задължение на всеки орган." Така съдия Петя Крънчева коментира решението на Висшия съдебен съвет. Според Крънчева това е рутинна проверка и тя почива на закона.

На протеста пред ВСС срещу уволнението на друг съдия - Мирослава Тодорова, магистрати подчертаха противоречивата наказателна практика на ВСС спрямо различните съдии в Софийски градски съд. Те посочиха, че докато Мирослава Тодорова получи дисциплинарно наказание, то административният ръководител на градския съд Владимира Янева - за забавени дела беше наказана със забележка, а съдия Петя Крънчева, която е пословична със закъсненията си и която също е забавила написването на десетки мотиви през март, беше повишена и стана заместник на Янева.