Близо 120 са жертвите на наводненията в Северна Корея
Близо 120 са жертвите на наводненията в Северна Корея / Reuters

Наводненията и свлачищата след проливните дъждове в Северна Корея отнеха живота на общо 119 души, оставиха без покрив над 84 000 и унищожиха около 46 000 хектара посеви, съобщиха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на севернокорейската осведомителна агенция КЦТА.

Поройните дъждове на 29 и 30 юли в някои източни и западни крайбрежни райони на КНДР взеха най-малко 31 нови жертви, а още 16 души са в неизвестност, посочва КЦТА.

При наводнения и свлачища в резултат на продължилите около седмица порои по-рано през юли загинаха 88 души.

Екип на ООН вече се намира в двете най-тежко пострадали области, за да направи оценка на щетите и да изработи план за оказване на помощ. Представители на Червения кръст, намиращи се в засегнатите райони, заявиха, че населението има спешна нужда от питейна вода, храна и медицинска помощ, посочва БТА.

Правителството раздаде порциони с храна, но хората се питат какво ще стане след това, каза говорителят на Международната федерацията на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в Пекин, Франсис Маркъс.

Висш южнокорейски представител, цитиран от южнокорейската информационна агенция Йонхап, посочи, че правителството в Пхенян е пратило в най-пострадалите райони военни хеликоптери, базирани близо до границата с Южна Корея, което според него било показателно за мащаба на бедствието.