Руска компания опипва почвата около проектите за пътищата Русе-Свиленград и Русе-Шумен
Руска компания опипва почвата около проектите за пътищата Русе-Свиленград и Русе-Шумен / снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев се запозна с дейността на руска компания, специализирана в областта на изграждането и реконструкцията на мостови и пътни съоръжения и укрепването на скатове и брегове. На срещата присъстваха още заместник областният управител на Русе Андриан Райков, генералният консул на Русия  Владимир Клеманов и директорът на Областно пътно управление – Русе Минчо Минчев.

Изпълнителният директор на ЗАО „Курганстальмост” Дмитрий Парьшев изрази своята заинтересованост към българския пазар и по време на срещата чрез филмов материал демонстрира уникалната немска технология, която компанията използва при изграждането на пътища и мостове, както и за борба със свлачищните и ерозионни процеси.

Бурджиев информира руските си гости, че тези технологии и съоръжения са изключително интересни и добави, че от 1997 година в България има разработена програма за борба със свлачищата и ерозионните процеси. Областният управител подчерта, че тази програма обхваща и поречието на река Дунав и източното Черноморие, което е доказателство, че необходимост от подобни технологии съществува.

Минчо Минчев от ОПУ – Русе запозна изпълнителния директор на ЗАО „Курганстальмост” с характеристиките на пътното строене в България като акцентира върху това, че големите обществени поръчки са изцяло предмет на МРРБ и АПИ и са отворени към големите международни компании. Минчев препоръча на Парьшев да се концентрира върху Дунавския регион, защото именно в тази част на България предстои сериозна работа по отношение изграждането на инфраструктура. Той добави, че за следващия програмен период са предвидени мащабни проекти в областта на пътното строене, сред които изграждането на високоскоростен път Русе-Свиленград, нов втори мост при град Русе и изграждане на път Русе-Разград-Шумен.