Спецагенти от ДАНС влизат в търговските вериги и мандрите
Спецагенти от ДАНС влизат в търговските вериги и мандрите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Спецагенти от ДАНС влизат в търговските вериги и мандрите
55647
Спецагенти от ДАНС влизат в търговските вериги и мандрите
  • Спецагенти от ДАНС влизат в търговските вериги и мандрите

Спецагенти на ДАНС ще проверяват защо саламът и сиренето поскъпват на щанда в магазина. Това стана ясно след провелата се по-рано среща между животновъди, преработватели и търговци с премира Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов. В помощ на агентите от ДАНС ще се включат и служители на НАП и Икономическа полиция.

„Даваме все повече субсидии на животновъдите, падат изкупните цени на млякото, а в магазина продуктите не поевтиняват", каза земеделският министър Мирослав Найденов и допълни, че „някъде по веригата има изкривяване". Никой по веригата обаче не призна къде е най-голямата надценка на млякото и месото. Фермерите отчетоха, че са на загуба. Преработвателите обясниха, че също са на загуба и обвиниха търговските вериги в натиск при изкупните цени. От своя страна търговците също казаха, че са на загуба и хвърлиха топката в полето преработвателите.

Тъй като основните храни са обект на национална сигурност в мисията по проследяването на салама и сиренето и техните цени ще се включва служители на НАП, Икономическа полиция, със специалното участие на агенти от ДАНС. „След две седмици трябва да са готови резултатите и да разберем къде се изкривява пазарът", обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

„Премиерът обяви, че ще разпореди спецслужбите да поработят по отношение на финансови потоци от средства, плащане на данъци, по отношение на това каква част от производството е в сивия сектор и не плаща данъци. Влизат пари (в животновъдството - бел. ред.), изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена", каза министърът.

Спецагенти от ДАНС влизат в търговските вериги и мандрите
netinfo
Всички по веригата производител - преработвател - търговец обаче се оказаха на загуба и никой не призна от къде каква надценка получава крайният продукт. Иначе сметките изглеждат прости. Средната изкупна цена на литър краве млякото в момента е 50 стотинки, обясни фермерът Панайот Тодоров. „Оттам нататък вие можете да си направите преценка. Има обратно пропорциотална връзка - има увеличаване на търговските обекти и намаляване на животновъдните обекти", коментира той.

Изкупено от мандрата, млякото отива при млекопреработвателите, които не дадоха точна изходна цена на продукта си. Сметките показват обаче, че килограм качествено сирене излиза от производителя за по-малко от 7 лева. Как се формира цената, обясни млекопреработвателят Димитър Зоров: „Цената на млечен продукт като сирене и кашкавал се формира така: 60 процента от себестойността е тежестта на млякото, останалите 40 процента са други разходи. Това е цена без ДДС".

Стигаме до магазина, където според представителя на една от най-големите търговски вериги Димитър Спасов килограм краве сирене можем да си купим от 8 до 16 лева. Той обясни, че цената на килограм сирене започва от 4 лв., но от чисто мляко е между 8 и 16 лв.

След две седмици агентите от ДАНС, НАП и икономическа полиция трябва да информират премиера Борисов защо саламът и сиренето ни излизат толкова скъпо. Друг е въпросът обаче, че в условията на пазарна икономика държавата не може да се меси в ценообразуването.