Кампания за защитно поведение организират плевенските огнеборци
Кампания за защитно поведение организират плевенските огнеборци / dariknews.bg

Превантивна кампания за защитно поведение при инциденти организират плевенските огнеборци
Голяма част от пожарите в града възникват в жилищния сектор и то най-вече във високи сгради. Опасността при сградите с височина над 28 метра се обуславя от бързо разрастване на огъня, задимяване на пътищата за евакуация и затруднения при придвижването на много хора до излизането им на безопасно място. В такива условия се затрудняват и действията на пожарните екипи. Допълнителни проблеми създават неизправните противопожарни инсталации и съоръжения, незащитени отвори на технологични шахти, складирано гориво, вещи и други.

При извършване на проверки за спазване правилата и нормите за пожарна безопасност в такива сгради се акцентира върху осигуряване на условия за успешна евакуация и пожарогасене. Изискванията към проектирането и строителството на високи сгради, с оглед осигуряване на противопожарната им безопасност, са регламентирани в Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар (обн., ДВ, бр. 96 от 4.12.2009 г., в сила от 5.06.2010 г., попр., бр. 17 от 2.03.2010г.).

Най-честите нарушения са: стълбищните площадки не са оборудвани с пожарни кранове или те са неизправни - с липсващи шлангове и струйници; струпване по стълбищата на материали от покъщнината или за отопление; неосветени стълбища; отделянето на етажите от стълбищата с врати, които са заключени. Проблемите са породени най-често заради небрежност и недостатъчна заинтересованост от живущите и стопанисващите сградите.

Плевенските огнеборци провеждат ясна и разбираема кампания за разясняване на правилата за самозащита и разгласа на противопожарни мерки за недопускане на пожари. Използват се в максимална степен средствата за масово осведомяване, публичните мероприятия и срещи с гражданите.