Краткотрайни превалявания и гръмотевици
Краткотрайни превалявания и гръмотевици / DarikNews.bg, архив

Прогноза за 1 август, сряда

През деня в Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Атмосферното налягане ще бъде близко, но малко по-високо от средното за месеца. Около полунощ краткотрайните превалявания ще спрат.

В източните части на страната ще има повече слънчеви часове, но и временни увеличения на облачността, като валежи там ще липсват. Ще духа слаб, в Източна България и до умерен вятър от север-североизток. Максималните температурите в по-голямата част от страната ще бъдат между 27 и 32 градуса, в крайните югозападни
райони до 35 градуса. За Сливен - 30 градуса.

По билата на планините ще духа умерен до силен североизточен вятър. Още преди пладне ще започне развитие на купестодъждовна облачност. Главно в планинските райони на Западна и Централна България се очакват краткотрайни превалявания и гръмотевици. Високите била и върхове частично ще бъдат в облачния слой, с мъгла. Дневната температура на 1200 м ще достигне около 20 градуса, на 2000 м - около 15 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще бъдат около 28 градуса, температурата на морската вода е 26-28 градуса, вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В четвъртък над по-голямата част от страната отново ще се установи слънчево време. Купеста облачност ще се развива над западните райони и на места там е възможно за кратко да превали. В петък ще остане предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, без валежи. Температурите ще се повишават и през втория ден максималните ще бъдат между 30 и 35 градуса. Вятърът от север-североизток в Източна България ще се запази.