Екстремен лек срещу жегата
Екстремен лек срещу жегата / www.sxc.hu

Плаж, риболов, фонтани, сладоледи - това са традиционните помощни средства в борба с жегите. Край София обаче има и лек срещу високите температури, в който има и напрежение и атракция - водни ски. Десетки столичани ги избират, за да се скрият от жегите, пише БГНЕС.

За тези, които търсят нещо различно, екстремно и завладяващо, това е решение. Лятото покрай София на тези, чиято отпуска е отминала или на които тепърва им предстои, може да донесе и куп приятни емоции.

"Много е приятно", разказва Георги, който идва тук един-два пъти седмично и то обикновено в жегите, иначе ходи на морето. Младият мъж каза, че е необходимо да проявиш търпение поне в две идвания, за да започнеш да усещаш удоволствието от плъзгането по водата.

Трябва много време и постоянство, смята Емил, чийто изпълнения във водата няма как и да не направят впечатление. И макар да признава, че тази година идва по-рядко, преди е карал водни ски често. Емил не спира да се занимава с това от 12 години. "За кефа всеки може да пробва. Всички, които карат сноуборд, могат да пробват, защото е аналог на зимен вариант на сноуборд и кайтисти много се учат да свикват с дъската тук. Има хора, които могат да го практикуват. Въпросът е, че не е много популяризирано тук в България", казва още Емил.

За да караш водни ски няма значение как изглеждаш или на колко години си. Единственото, което може би ще помогне, е да сте внимавали в час по физическо. Най-малките, които идват тук и се качват на ски, са на четири годинки, а най-възрастният е на 63. Той се казва Валери и идва всеки делничен ден. "Няма ограничение и в килограмите, има и 120-килограмови на ски, които се качват и карат", каза Емил.

"Това е страхотно място за лятото - близко е до София и лесно се стига до тук, водата те разхлажда и има само положителни емоции, защото хората идват тук да се забавляват. В един момент забравяш и за жегата, особено след второто падане във водата", разказва Алиса, която кара водни ски от 3-4 години. "Носи огромно удоволствие, качва и адреналина, особено когато успееш да направиш нещо ново и зарежда като цяло", казва младата жена. Тя сама си купува екипировката на части и съвсем не съжалява за около 1000-та лява, които като цяло е дала за екипировката.