Опел влиза в състезанието с новата малка градска кола - Адам
Опел влиза в състезанието с новата малка градска кола - Адам / снимка: БГНЕС, aрхив

Новият градски шик модел на Опел (Opel) - Адам (Adam) е проектиран да съживи консервативния имидж на марката и да конкурира четириместните си малки автомобили - Фиат 500 (Fiat 500) и Мини (Mini), отбеляза ДПА.

Компанията избра автомобилното изложение в Париж през септември за официалното представяне на автомобила, който ще се появи по магазините през януари на цена около 11 500 евро (14 000 долара), пише БТА.

Успехът на Адам е от жизненоважно значение за Опел, който се бори за преоткриване след години на проблеми и огромен натиск за намаляване на разходите, оказван от американския собственик Дженерал мотърс (General Motors), който изгуби близо 750 милиона долара от дейността си в Европа миналата година.

Опел отбеляза, че се надява Адам да накара потенциалните купувачи да направят нова оценка на марката. Колата изглежда изглежда ниска и спортна с характерни за Опел черти на външния вид. Широка е 172 см с 16-инчови колела. Във Великобритания Адам ще се продава с емблемата на Воксхол (Vauxhall). Адам ще предлага избор от три четирицилиндрови бензинови двигателя, взети от Корса (Corsa).

Стандартната версия ще бъде с петскоростна автоматична скоростна кутия. Засега не се предвиждат дизелови двигатели. Адам бележи нови територии за Опел, принуден да се появи с нещо напълно ново, което за заеме място в сегмента под Корса. Конкурентите Фиат (Fiat) и Бе Ем Ве (BMW) успяха да съживят легендарните си малки автомобили Мини и Чинкуеченто (500).