Основната цел е да повишим боеспособността на армията, обяви Аню Ангелов
Основната цел е да повишим боеспособността на армията, обяви Аню Ангелов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Основната ни цел е да повишим боеспособността на армията, обяви Аню Ангелов
55582
Основната ни цел е да повишим боеспособността на армията, обяви Аню Ангелов
  • Основната ни цел е да повишим боеспособността на армията, обяви Аню Ангелов

2012-та година е ключова година за изпълнение на целите, поставени в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, а основната ни цел е да повишим боеспособността на българската армия и да заделим повече средства за издръжка, учения и модернизация. Това заяви военният министър Аню Ангелов по време на церемония по връчване на дипломите на випуск 2012 от военната академия "Георги Сава Раковски".

Общо 336 студенти и слушатели от 13 специалности получиха дипломите си, като сред тях имаше граждани на Гърция и Македония.

"Випуск 2012 има честта да завърши в юбилейната за академията 100-годишнина от създаването на учебното заведение", заяви комодор Димитър Ангелов, началник на академията.

В българската армия има 1300 свободни места в гарнизоните Карлово, Казанлък, Стара Загора, Ямбол и Хасково, които ще се запълват в бъдеще, заяви министър Ангелов.

Той посочи, че през тази година е започнало преструктуриране на тактическите звена във въоръжените сили и обясни част от трансформацията в структурата на въоръжените сили: "В двете бригади на сухопътните войски се въвежда нова система за организация и подготовка чрез създаването във всяка една от тях на три батальонни бойни групи. Този тип подход към военната подготовка е основата на изграждането на единен комплект, оперативно съвместим с армиите от НАТО за всички задачи и мисии както в мирно време, така и при кризи."

През последните 3 години са проведени 100 учения с международно участие и 31-о с национално участие, а трите вида въоръжени сили са получили модерна техника, подчерта военният министър.

Аню Ангелов се обърна с послание към випуск 2012: "Българската армия не спира да се променя и трансформира и нека това не ви плаши. Това е единственият начин българската армия да е готова за най-адекватна реакция на променящата се динамично среда за сигурност, да даде отговор на съвременните заплахи и модерните технологии да използва".