600 000 лева дава държавата за нов терен с поливна система на стадион Ивайло
600 000 лева дава държавата за нов терен с поливна система на стадион Ивайло / Дарик нюз
600 000 лева дава държавата за нов терен с поливна система на стадион "Ивайло"
55572
600 000 лева дава държавата за нов терен с поливна система на стадион "Ивайло"
  • 600 000 лева дава държавата за нов терен с поливна система на стадион "Ивайло"

600 000 лева отпуска държавата за подмяна на тревното покритие на стадион "Ивайло", съобщи кметът на В. Търново Даниел Панов. Градоначалникът е поискал подкрепа за ремонта на съоръжението от премира Бойко Борисов при посещението му в старата столица в началото на юни. Тогава министър- председателят огледа и "Ивайло". По- късно тук беше и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който също посети стадиона.

Алтернативите пред Даниел Панов са били пари за ремонт на осветлението или на терена и той е избрал втората. Със средствата ще бъде реконструиран дренажът, който е на повече от половин век, монтирана поливна система и подменено тревното покритие. Кметът предвижда Общината да подсигури допълнително между 120 000 и 150 000 лева и за отоплителна система на тревата, каквато се изисква при даване на лиценз на стадиона за домакинство на срещи от евротурнирите.

"Ще бъде безумие да разкопаем всичко и да не сложим нагреватели за тревата, така че да можем да ползваме терена и през зимата", коментира Даниел Панов.

Архитектът проектирал стадиона в Разград вече работи върху проект за предстоящия ремонт и до двайсетина дни трябва да е готов. След това ще бъде обявена обществена поръчка, добави градоначалникът. Той се надява самият ремонт да стартира до края на декември. Целта е теренът да е завършен най- късно до март, стига разбира се и времето да го позволи.

Следващата инвестиция в стадиона ще бъде монтирането на ново осветление, като ще се запазят настоящите пилони, които ще бъдат почистени от ръждата и боядисани. Цената и на този ремонт ще е около 700 000 лева.

През идното лято Общината ще кандидатства за средства и за нова лекоатлетическа писта, която закономерно ще се прави, когато е готов теренът.

Настоящият ремонт на официалната трибуна, на която ще бъдат монтирани още около 5000 пластмасови седалки, се извършва със средства на хора, които искат отбора да върви напред и условията на стадиона да се подобряват, каза още Даниел Панов. Предстои да бъде пребоядисана съдийската стая и подменено подовото и покритие. Търси се вариант и за зала за пресконференции, каквато се изисква от Лицензионната комисия на БФС. Според един от вариантите трябва да се прегради част от друго помещение. Днес старши треньорът на етърци Цанко Цветанов, който благодари на кмета Даниел Панов и премиера Бойко Борисов за грижите за стадиона, предложи друг. По думите му може да се монтира нова дограма на главния вход на "Ивайло", като се обхване свободната в момента част от него, която е под покрив, и се премахнат настоящите огромни метални врати. Така ще се оформи необходимото помещение.

Кметът е договорил с "Орагахим" да бъде дарена боя за боядисване на козирката във виолетов цвят, а феновете подготвят необходимия проект. Над трибуните ще се вижда и емблемата на клуба. Трудът ще струва 7- 8 хил. лева, които ще даде Общината. Огледът е показал, че козирката е в добро състояние, направени се необходимите поправки по надите.

В понеделник цялата документация за изграждане на нов изкуствен терен със съблекални до СОУ "Г. С. Раковски" ще бъде при кмета и в сряда той лично ще внесе проекта на стойност около 1 200 000 лева в Министерството на спорта. Самото спортно училище трябва да започне прием след 15 август, а заповедта за разкриването му вече е публикувана в Държавен вестник.

Цялото експозе на Даниел Панов можете да чуете в звуковия файл.