Важно е хората да вземат информирано решение за АЕЦ Белене, смята Делян Добрев
Важно е хората да вземат информирано решение за АЕЦ Белене, смята Делян Добрев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Важно е хората да вземат информирано решение за АЕЦ Белене, смята Делян Добрев
55570
Важно е хората да вземат информирано решение за АЕЦ Белене, смята Делян Добрев
  • Важно е хората да вземат информирано решение за АЕЦ Белене, смята Делян Добрев

Важно е хората да вземат информирано решение за АЕЦ "Белене". Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод подписката на БСП за референдум в подкрепа на АЕЦ „Белене". Добрев уточни, че БСП политизира темата с втората атомна централа.

„Няма нищо лошо в референдумите. Това е нещо много хубаво. Важно е обаче хората да вземат информирано решение и какъв въпрос точно ще бъде зададен. А въпросът, който бе зададен при събиране на подписката - искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене", не дава достатъчно информация на хората за информирано решение", каза Добрев.

Министърът допълни, че е важно хората да знаят, че все още не се знае колко струва проектът. По думите му при най-добрите хипотези цената му е 10,35 млрд. евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране, допълни Добрев.

По мнението на министъра референдумът е похвална практика и е хубаво по-често да се прилага в България, а лошото е според него, че БСП го прави с политическа цел. Ако те искаха да строят АЕЦ Белене щяха да го направят, смята Делян Добрев и напомни, че през 2006 година е проведен конкурсът, а през ноември същата година е сключено споразумение.