Костов: България е спряла да прилага задължителните мерки, затова е уязвима
Костов: България е спряла да прилага задължителните мерки, затова е уязвима / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Костов: България е спряла да прилага задължителните мерки, затова е уязвима и нападната
55563
Костов: България е спряла да прилага задължителните мерки, затова е уязвима и нападната
  • Костов: България е спряла да прилага задължителните мерки, затова е уязвима и нападната

България е спряла да прилага задължителните мерки и затова е уязвима и е нападната. Това коментира лидерът на ДСБ Иван Костов в кулоарите на парламента. На закрито заседание депутатите изслушват министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов, председателя на ДАНС Константин Казаков, както и ръководителите на Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация" във връзка с терористичния акт на летище Бургас.

„Виновни за това, че България в момента е беззащитна да посрещне заплаха от терористичен акт, е кабинетът. Причината се състои в това, че България е свалила приоритета на заплахата от терористичен акт и не е подготвила и не поддържа готовност да отразява такива заплахи", каза Костов. По думите му подобен атентат не може да е изненада в свят, в който тероризмът е сложил тежък отпечатък след 11 септември 2001 година.

„И сега да се прави някой, че не е чул по телефона, или е чул, или някой не му се е обадил... Това е толкова нелепо, това е крайно неуместно. Това означава, че тези хора, които ни управляват, не са в състояние нито да разберат отговорностите си, нито да приведат в действие задължителните мерки", категоричен е лидерът на ДСБ.

Той отбеляза, че България е подписала споразумение, внедрила е съответни механизми и е длъжна да ги прилага, а според Костов тя е спряла да го прави.