В Червен бряг изграждат и реновират два социални центъра
В Червен бряг изграждат и реновират два социални центъра / dariknews.bg

На 26 юли в Червен бряг беше направена първа копка на Център за настаняване от семеен тип за 14 деца с увреждания от 3 до 18 години.
В събитието участие взеха народният представител Пламен Тачев, областният управител на Плевенска област, Иван Новкиришки, Георги Георгиев - председател на Общинския съвет, кметът на община Червен бряг Павлин Фильовски, инж. Евгения Николова,която е ръководител на проекта, общински съветници и граждани.

„По време на изпълнението на обекта ще се наемат временни работници от община Червен бряг, а след приключване на дейностите по проекта, ще се открият общо 17 работни места за двете жилища", каза Евгения Николова като уточни, че крайният срок е 28 юни 2013 година.

„Когато има отбор, има и успех", каза народният представител Пламен Тачев, малко преди да направи първата копка, заедно с кмета на Червен бряг, Павлин Фильовски.
Иван Новкиришки сподели, че за разлика от проектите, касаещи местната общност, „тук имаме дейности, насочени към една целева група, която беше забравена от свидетелите на скандалите, които ставаха в тези домове" и пожела успех на всички участници в проекта.
От своя страна, кметът на Червен бряг, г-н Павлин Фильовски благодари на всички, съдействали за стартирането на проекта и пожела приключване в срок.

В Червен бряг изграждат и реновират два социални центъра
netinfo

Успоредно с изграждането на Центъра за настаняване от семеен тип, който ще представлява нова двуетажна сграда, започнаха и ремонтните дейности на защитено жилище в града за 8 младежи с увреждания.

С изграждането на двата обекта, община Червен бряг се включва активно в изпълнението на плана за действие по Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България". Целта е да се осигури живот в среда, близка до семейната за деца с увреждания над 3 години, напускащи домовете за медико-социални грижи за деца - ДМСГД и деца и младежи с увреждания от специализираните социални институции - Домове за деца с умствена изостаналост и Дом за деца с физически увреждания.

Община Червен бряг изпълнява договор Изграждане на Център за настаняване от семеен тип в УПИ и защитено жилище с безвъзмездно финансиране на стойност 1 094 751 лева, осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.
Изграждането на новата двуетажна сграда ще струва 496 191 лева, а реконструкция на сградата, предназначена за защитено жилище за младежи с увреждания ще е на стойност 228 171 лева.