Съпруга на китайски функционер ще бъде съдена за предумишлено убийство
Съпруга на китайски функционер ще бъде съдена за предумишлено убийство / снимка: Reuters, архив

Китайската прокуратура повдигна обвинения в предумишлено убийство на Гу Кайлай, съпругата на сваления в Чунцин китайски комунистически функционер Бо Силай, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на агенция Синхуа.

Гу и домашен помощник ще бъдат съдени за отравянето на британския бизнесмен Нийл Хейуд, който бил в делови отношения с нея и съпруга й.

Свалянето на 62-годишния Бо предизвика най-големия политически скандал в Китай от години, месеци преди управляващата Комунистическа партия да представи новото си висше ръководство.

Съпругата му е държана в ареста от месеци по подозрение, че е извършила или уредила убийството на британския бизнесмен, предава БТА.

Хейуд беше намерен мъртъв в град Чунцин през ноември 2011 г. Източници, запознати с разследването, заявиха през април, че той бил отровен, след като заплашил да разкрие план на Гу за изнасяне на пари в чужбина.

Бо беше освободен от лидерския пост на комунистическата партия в Чунцин през март, а през април беше изваден от централното ръководство на партията, след като съпругата му беше заподозряна за убийството на Хейуд.