ОС отложи решението за референдум за участието на Кюстендил във ВиК асоциация
ОС отложи решението за референдум за участието на Кюстендил във ВиК асоциация / Влади Владимиров

Мнозинството в ОС Кюстендил отложи за следващо заседание, след приемането на закона за водите в НС, решението за това дали да бъде проведен референдум за участието на Кюстендил във "ВиК" асоциацията "Кюстендилска вода".

Предложението бе направено от зам. председателят на ОС Мая Шишкова и бе подкрепено от 20 съветници, 14 гласуваха против, 1 се въздържа.

"Положението с водния ресурс е драматично, над половината от селата в общината са на  воден режим, кметовете и кметските наместници са се превърнали във водопроводчици. Докараха и Кюстендил до режим, обявяват се аварии и така се спира водата на определени квартали. По този начин хиляди кубици вода изтичат в незаконни отклонения", заяви кметът Петър Паунов.

Той се противопостави на отлагането на решението, защото през октомври  съветницитe могат да разберат, че депутатите са ги излъгали и промените в закона за водите, които са чакали да не са  факт и да се прави референдум през зимата.

Атанас Кирилов от ГЕРБ коментира, че с референдум  не може да се реши проблема с водата. Той прогнозира, че община Кюстендил не може да си направи собствено ВиК и че може да загуби спечелените 88 000 000 лв. за подмяна на водопроводната и канализационна мрежи.

Мая Шишкова от БСП заяви-" Искането на кмета за референдум е популистко, защото може да се повтори ситуацията от предишния път, когато гражданите не приеха решението за  облигационен заем, но въпреки това кмета го направи".