МФВС закупи уникална апаратура
МФВС закупи уникална апаратура / netinfo

Министерството на физическото възпитание и спорта закупи последно поколение Спироергометрична система за изследване и контрол на спортната подготовка. Придобивката вече е монтирана в новата сграда, в която ще се помещава и Антидопинговият център.

С новата апаратура се следят биологичните показатели на спортистите, след което се обработват, установява се физическото им състояние и се дават препоръки за следващия тренировъчен цикъл. До момента тези изследвания се извършваха с уред, закупен през 1975 г.

„Преценихме, че е по-добре да завършим този олимпийски цикъл със старата апаратура, защото са възможни разминавания в данните. Всички състезатели за Игрите в Рио де Жанейро ще работят с новия уред“, каза директорът на дирекция „Управление и контрол на спортната подготовка“ на МФВС Петър Зографов.

1500 спортисти годишно минават изследвания в центъра, който се намира на Дианабат. Сред тях са и повечето ни представители на Олимпиадата в Лондон. Отлични физически показатели преди Игрите дават състезателите по борба, бокс и художествена гимнастика.

Услугите на дирекция „Управление и контрол на спортната подготовка“ използваха също футболните отбори на Литекс, Славия, ЦСКА, всички национални младежки и юношески формации, както и повечето национални отбори и състезатели на България.