С операта Турандот откриват Сцена на вековете, 30-метров дракон посреща зрителите на Царевец
С операта Турандот откриват Сцена на вековете, 30-метров дракон посреща зрителите на Царевец / DarikNews.bg

Огромен 30-метров дракон и Великата китайска стена ще видят зрителите в операта „Турандот" от Пучини, с която на Царевец ще бъде открит летният фестивал "Сцена на вековете". Любовната история за китайската принцеса Турандот ще бъде поставена в две поредни вечери - на 27 и 28 юли.

Културният форум, който се организира за пета поредна година от Националната опера и балет и Община Велико Търново, сега за първи път ще се реализира с европейско финансиране. Средствата в размер на 463 338 лв. са спечелени по проект на ОП "Регионално развитие" и ще обезпечат провеждането на тазгодишното и следващото издание на фестивала, обясни зам.-кметът Снежана Данева.

Още едно оперно заглавие ще могат да гледат в тазгодишната програма жителите и гостите на Велико Търново. На 3 и 4 август са двете представления на операта „Риголето" от Верди. Почитателите на балета пък ще могат да се насладят на „Дон Кихот" на 31 юли и още веднъж - на 5 август. Всички представления започват в 21,00 часа.

От 20 до 50 лв. са билетите за представленията на Царевец. За ученици и пенсионери цената е 10 лв. В проекта, по който тази година се реализира фестивалът, има заложени средства и за хора в неравностойно положение. Билетите се продават в интернет и в Туристическата агенция „Царевград Търнов", в театъра, пред Централна поща и на площада пред Царевец.

Разходка зад кулисите на сцената, на която се играят спектаклите, предлагат тази година организаторите на фестивала. Най-любопитните почитатели на оперното изкуство ще бъдат включени в тура, предвиден за утре. Групата ще тръгне в 10,00 часа от входа на хълма Царевец. Зрителите ще могат да разгледат миниатюрното градче от гримьорни, конструирано за изпълнителите, декорите, сцената и всичко, което не виждат, когато започне представлението и блеснат прожекторите.

Още две съпътстващи прояви ще има тази година по време на фестивала - среща със солистите, които участват в двете оперни заглавия и в балета, както и прожекции на открито на миналогодишните представления.

Първата от срещите със солистите е тази вечер от 19,00 ч. в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново. Следващите са на 30 юли, когато тук ще гостуват и чуждестранните солисти и на 2 август, когато публиката ще може да разговаря с младите солисти на Софийска опера и балет. Срещите са придружени с концерти и входът за тях е свободен.

Прожекциите започват на 29 юли с епизоди от балета „Зорба Гърка" и операта „Атила", представени на голям екран в парк „Марно поле". Следващата е на „Зорба Гърка" и „Лакме" в парк „Колю Фичето" на 30 юли, а на 1 август в парк „Дружба" е видеото на „Зорба Гърка" и „Атила". Началният час е 21,00 и в трите вечери.

Фестивалът „Сцена на вековете" се нарежда на трето място сред всички утвърждавани с години подобни прояви в България, показва изследване на „Алфа Рисърч" за търновския фест. 14 % от анкетираните са казали, че за тях това е топ събитието в културния живот в България, а 50 % са категорични, че веднъж опитали от тръпката на „Сцена на вековете", задължително се връщат втори път.

„Убеден съм, че след няколко години на летище Горна Оряховица ще кацат чартърни полети. Публиката така ще идва във Велико Търново от всички краища на страната и от чужбина, за да гледа нашите представления", каза проф. Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет и режисьор на двете оперни заглавия.