Засилва се интересът към приемната грижа
Засилва се интересът към приемната грижа / DarikNews.bg, архив

Засилен интерес към социалната услуга „Приемна грижа" отчита екипът по приемна грижа към Община Велико Търново. В момента на територията на общината се реализира проектът „И аз имам семейство" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС.

Продължават да се приемат заявления от желаещите да бъдат приемни родители. В момента екипът от специалисти работи по 4 подадени молби. В края на месеца стартира обучението на тези семейства, което е част от процеса на проучване и одобрение на кандидатите. Обучението е в рамките на 60 академични часа и включва теми, свързани с развитието и спецификите на децата, израснали в институции.

Освен това, процедурата за кандидатстване вече е по-улеснена, като срокът е намален от четири на три месеца. Така в рамките на тези три месеца, кандидатите преминават процес на проучване и обучение. Едва след това, ако бъдат одобрени, се пристъпва към настаняване на дете в тяхното семейство.

Професионалните приемни родители получават месечно трудово възнаграждение за отглеждането на едно дете в размер на 130 % от минималната работна заплата за страната (377 лева). Освен това те получават ежемесечна финансова помощ за издръжка на детето, която в зависимост от неговата възраст варира от 227 до 260 лв.

В момента в Община Велико Търново има действащи близо 10 приемни семейства. Кандидатстването става чрез подаване на заявление в Общината.