Скандал за изразходваните помощи в Перник
Скандал за изразходваните помощи в Перник / БГНЕС, архив

Остър спор се разрази между общински съветници и кметът на Перник за изразходваните държавни помощи за отстраняване на щетите от земетресението в града. Според общинските съветници от ГЕБР кметът Росица Янакиева е похарчила неправомерно близо 3 милиона лева за козметични ремонти на общински сгради, вместо за спешни укрепителни дейности, съобщава БНТ.

Янакиева обаче твърди, че обвиненията на съветниците от ГЕРБ целят да прикрият бездействието на държавата, защото от нужните 10 милиона за ремонт на общински сгради с обществено значение, правителството е отпуснало едва 2,5 млн. лева, а хората са получили само половината от поисканите над 1 милион лева еднократни помощи.

Кметът на Перник отхвърли и обвиненията, че е изплатила прекалено големи хонорари за преместването на чинове, поставянето на предпазни найлони и боядисване. Тя се закани да потърси съдебна отговорност от съветниците за клеветите, които отправят към нея.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че ще сезират прокуратурата, а кметът на село Дивотино поиска да се самосезират компетентните органи и да извършат проверка по случая.