Атентатът в Бургас - извънредна точка в заседанието на КСНС
Атентатът в Бургас - извънредна точка в заседанието на КСНС / Sofia Photo Agency, архив

Атентатът в Бургас ще бъде сред темите на свикания от президента Росен Плевнелиев Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). Основната тема на заседанието, което се провежда броени дни след последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България, е „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции".

Като извънредна точка в дневния ред на съвета е включена темата за терористичния акт в Бургас. Очаква се участниците в заседанието да анализират средата за сигурност в страната, организационните, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма и изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма.

На заседанието ще бъдат приети и вътрешните правила за работа на КСНС. От прессекретариата на държавния глава припомнят поетия от Росен Плевнелиев ангажимент съветът да заседава в рамките на всеки три месеца.

Освен всички членове на консултативния съвет по закон (председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание), сред поканените на заседанието са още главният прокурор, министърът на правосъдието и председателят на Върховния касационен съд.

В заседанието ще вземат участие и секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет, както и директорите на Националната разузнавателна служба и на служба „Военна информация" в Министерството на отбраната.