Андрей Делчев: Повишеното търсене и истерията около Иран дърпат цените на горивата
Андрей Делчев: Повишеното търсене и истерията около Иран дърпат цените на горивата / снимка: БГНЕС, aрхив
Андрей Делчев: Повишеното търсене и истерията около Иран дърпат цените на горивата
55521
Андрей Делчев: Повишеното търсене и истерията около Иран дърпат цените на горивата
  • Андрей Делчев: Повишеното търсене и истерията около Иран дърпат цените на горивата

Цените на горивата вървят нагоре заради истерията около Иран и заради сезонното повишение на търсенето, заяви за Дарик Андрей Делчев, председател на петролната и газова асоциация. По думите на Делчев сезонният фактор е ключов за ръста на цените всяко лято, но той добавя само няколко стотинки към цената на литър бензин за крайния потребител. Увеличението обаче идва от международните пазари, които реагират на събития като атентата в Бургас. По темата работи екип на Дарик.

Според шофьорите цените на горивата са високи, а и доходите ни са ниски, така че разходът за бензин става все по-голям.

Пред Дарик Андрей Делчев от петролната асоциация обясни, че традиционно лятото има по-голямо потребление на горива, които ги оскъпява с няколко стотинки. Голямото поскъпване идва от международните пазари: „Атентатът в Бургас спрямо цената на петрола има отношение дотолкова, доколкото един от големите производители на петрол - Иран, беше посочен като косвен виновник или поддръжник на тероризма. Това създава заплаха за атаки срещу Иран, Израел показа отново твърда позиция, а заплахи срещу Иран означава заплаха за петролните доставки. Докато това трае, без значение дали поводът е атентатът в България или въобще истерията около Иран се засилва, докато това трае, петролът ще поддържа висока цена".

Междувременно от Синята коалиция за пореден път поискаха антимонополната комисия да се произнесе дали има картел между петролните компании у нас.