Факел - символ на световния мир посрещат в Благоевград и Сандански
Факел - символ на световния мир посрещат в Благоевград и Сандански / sxc.hu

Факел - символ на световния мир ще бъде посрещнат в Благоевград в рамките на Световния пробег на хармонията през днешния ден. В инициативата ще се включат спортисти и атлети, като както и привърженици на идеята за световен мир и световна хармония.

В знак на солидарност участниците ще тичат по маршрут от ЮЗУ "Неофит Рилски",  ще преминат по улица "Иван Михайлов" и ще пристигнат в Областна администрация - Благоевград, където ще внесат огъня.

Желаещите да се включат ще могат да го направят в 14.00 часа пред I корпус на висшето учебно заведение в града. Факелът ще бъде поет от многократни Републикански шампиони в средните бягания  и ориентирането.

В района на интерната огънят ще бъде предаден на републикански вицешампион по дълъг скок, преди кръговото кръстовище на ул. „Иван Михайлов“ ще бъде приет от републикански шампион по хвърляне на диск за юноши, като през цялото време желаещите граждани могат да се включат в щафетата. В 14.15 часа олимпиецът от 1980 г. в Москва - Данчо Янев заедно с най-малките спортисти ще внесат факела в сградата на Областна администрация Благоевград.

След пристигането в областния град, огънят ще отпътува за Сандански. Очаква се факела да бъде посрещнат от кмета на курортната община Андон Тотев към 17.30 часа.

Световния пробег на хармонията е  международна щафета, която се стреми да насърчи приятелството и разбирателството между народите.

Тази година се чества 25 –годишнина от създаването й от Шри Чинмой, който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на един по-хармоничен и единен свят. В градовете от маршрута към тях се присъединяват и множество граждани. Като символ на хармонията бегачите, които са от 70 страни по света носят горящ факел, който се предава от ръка на ръка през повече от 100 държави. В България факелът на хармонията ще бъде в периода 14-25 юли 2012 г. като от  Сандански пробега продължава към Гърция.