19 висшисти започват работа по програма Старт на кариерата в Русенско
19 висшисти започват работа по програма Старт на кариерата в Русенско / netinfo

Бюрата по труда в цялата страна приемат документи на младежи с висше образование, които желаят да започнат работа в публичната администрация - по програма “Старт на кариерата” на Министерството на труда и социалната политика. Общо 850 работни места в централните ведомства, областните или общински администрации са заявени по стартиралата процедура за 2011 г.
Програмата “Старт на кариерата” дава шанс на млади висшисти да започнат работа и да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност. Одобрените младежи ще получават от държавата заплата 400 лева в рамките на 9 месеца. По програмата се поемат и дължимите от работодателя осигуровки, допълнителните възнаграждения по КТ, годишният платен отпуск и болничните.

Документи могат да подават само младежи регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа лица – безработни, заети или учащи /с изключение на учащи в редовна форма на обучение/, които отговарят на условията за кандидатстване, но не са работили по придобитата от висшето образование специалност. По програмата могат да кандидатстват младежи на възраст до 29 години (ненавършени до 17 август 2012 г., вкл.), които са завършили висше образование и са придобили образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър” (“специалист“), “бакалавър”, “магистър” или “доктор” в зависимост от изискванията на работното място.

Местата за младите хора са заявени от съответните централни ведомства, областите и общините - според конкретните потребности на всеки работодател. На територията на област Русе по програмата ще бъдат наети общо 19 млади висшисти. Например, в Областна администрация работните места са 2. Всяка от осемте общини от областта е дала по една заявка по проекта (за Русе те са 2). В териториални поделения на различни изпълнителни агенции и ведомства в област Русе също се търсят специалисти: РУ”Социално осигуряване”, ТД“Национална агенция за приходите”, Регионалния инспекторат по образованието, общинските служби по замеделие в Иваново и Сливо поле. Работни места са обявили и ГД“Програмиране на регионалното развитие” – отдел “Северен централен район” към МРРБ, Областното пътно уплавление, дирекция “Регионална служба по заетостта”. Повечето от местата в областната и общинските администрации са за младежи, завършили стопански, социални, правни, технически и педагогически науки. В поделенията на централните ведомства се търсят икономисти, юристи, строителни и машинни инженери, архитекти, филолози, експерти по социални дейности, специалисти в областта на компютърните системи и технологии.
Крайният срок за депозиране на документите за участие по проекта е 17 август т.г. /петък/. Документите трябва да се подават лично в бюрата по труда по регистрация. Всеки младеж може да кандидатства едновременно за три работни места, но само за едно работно място при един работодател по програмата. Комплектът документи се подава в един екземпляр.

За целите на програмата т.г. се въвежда показателят „среден успех“, който се изчислява като средно аритметично число, получено от средния успех от курса на обучение и средния успех от държавните изпити и/или оценка от защита на дипломната работа. Приоритетно към интервю за започване на работа се насочват кандидатите с най-висок „среден успех“.
За всяко работно място, в рамките на утвърдената квота, се насочват за интервю до 20 младежи. За интервю могат да се насочат и повече от 20 лица - в случаите, когато има такива с еднакъв „среден успех“.
Интервютата с номинираните младежи провеждат съответните работодатели.

Работодателят класира кандидатите за всяко работно място, като в рамките на утвърдената обща квота за съответното ведомство той може: да класира някой от явилите се кандидати на интервю за друго работно място, за което няма кандидати; да увеличи броя на работните места, за които има повече от един класиран, за сметка на работни места, за които няма или не са класирани кандидати.

Пълният списък на заявените работни места по процедурата, условията и необходимите документи за кандидатстване могат да се намерят на интернет страниците на МТСП и Агенцията по заетостта на адреси www.mlsp.government.bg и www.az.government.bg, както и във всички бюра по труда.

Както е известно, при предходните процедури в периода 2002-2011 г. в област Русе по проекта бяха заявени близо 350 работни места за млади висшисти. За тях кандидатстваха повече от 950 младежи с висше образование.