Д-р Шарков: БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу себе си
Д-р Шарков: БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу себе си / Дарик нюз
Д-р Шарков: БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу себе си
55449
Д-р Шарков: БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу себе си
  • Д-р Шарков: БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу себе си

Внесеният от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в областта на правосъдието и вътрешните работи бе определен от депутата от "Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков като техен вот срещу самите себе си. По думите му докладът на Европейската комисия обхваща период от пет години, през две от които е управлявала тройната коалиция, част от която бяха двете партии- вносителки на вота.

"За мен това е опит за подмяна на спомена за порочните практики на Тройната коалиция и опит за прехвърляне на цялата отговорност за петте години мониторинг на управляващите от ГЕРБ. В случая те се оправдават един с друг, надпреварват се кой е по-виновен и гузно премълчават истината за своята част от тази история", коментира д-р Ваньо Шарков.

Според него вотът е изсмукан от оценките в доклада и за това дебатът по него ще бъде безплоден. "БСП, ДПС и ГЕРБ ще четат различни пасажи от текста на Европейската комисия и това няма да реши никой от проблемите на българското общество", добави той. Народният представител определи като "политически импотентно" да се заменя липсата на собствени доводи с чужди констатации.

Д-р Шарков посъветва управляващите от ГЕРБ да прочетат грамотно и отговорно доклада, но не като благодарствено писмо.

"В доклада има много тежки констатации и те са длъжни да започнат новия политически сезон с внасяне в Народното събрание на конкретни мерки за изпълнение, за да се преодолеят тези 17 препоръки, които са в доклада", каза още д-р Ваньо Шарков. Той добави, че "Синята коалиция не трябва да участва в гласуването на вота, което е насрочено за сряда.

Чуйте позицията му в звуковия файл.

Д-р Шарков отчете и трите си години в парламента. За този период депутатът е внесъл 38 законопроекта, седем проекта за решение, три за декларации. Задал е 154 въпроса и е отправил две питания. Общо 226 са изказванията му в пленарна зала, продължили повече от девет часа.

Пред журналисти той коментира и бъдещето на дясното пространство, което според него е в обединението. Прогнозата му бе, че без коалиция няма да има парламентарна група на СДС в следващия парламент.