Сирия ще използва химическо оръжие само в случай на чуждестранна агресия
Сирия ще използва химическо оръжие само в случай на чуждестранна агресия / снимка: Reuters

Сирия ще използва химическите си оръжия само в случай на чуждестранна агресия, заяви говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси, цитиран от световните агенции.

"Никакво химическо или бактериологично оръжие няма да се използва срещу собствените ни граждани. Тези оръжия ще се използват само в случай на чуждестранна агресия. Те никога няма да се използват срещу нашите граждани, както и да се развие кризата", заяви Макдиси на пресконференция в Дамаск.

"Тези оръжия са складирани и охранявани под надзора на въоръжените сили и ще се използват само ако Сирия бъде изправена пред външна агресия", повтори говорителят.

"Генералите ще решат кога и как ще се използват тези оръжия", уточни Макдиси.

Белият дом неотдавна предупреди Дамаск, че на режима на Башар Асад ще бъде потърсена отговорност ако не гарантира сигурността на сирийския арсенал от химически оръжия, припомня БТА.

Днешното изявление е първи случай, в който Сирия признава, че притежава неконвенционални оръжия. Дамаск не е страна по Конвенцията за химическите оръжия от 1992 година, която забранява тяхната употреба, производство или складиране.

Макдиси спомена възможността "терористични групировки" да получават биологични оръжия от външни сили. Те "може да се използват, не дай боже, в някое от селата и после ще обвинят сирийските сили", заяви той.

Макдиси заяви, че ситуацията със сигурността в Дамаск се подобрява и ще се завърне към нормалното до няколко дни. В столицата от повече от седмица се водят боеве между силите на Асад и бунтовниците.

Говорителят на сирийското външно министерство осъди призива на външните министри на Арабската лига към Башар Асад да напусне властта и го определи като явна намеса в сирийските вътрешни работи.