В Триград чакат гости за десетите поред „Орфически мистерии”
В Триград чакат гости за десетите поред „Орфически мистерии” / снимки: DarikNews.bg, Йовка Йовчева
В Триград чакат гости за десетите поред „Орфически мистерии”
55412
В Триград чакат гости за десетите поред „Орфически мистерии”
  • В Триград чакат гости за десетите поред „Орфически мистерии”

Девинското село Триград вече е готово за станалите традиционни „Орфически мистерии". За десета поредна година гости и жители на района ще се включат в празниците до „Дяволското гърло" - тази година с мащабна възстановка на легендата за Орфей и Евридика. Част от подготвяния спектакъл ще бъде вътре в уникалната пещера, допълнен със зрелищно огнено шоу. Седмица ни дели от последните почивни дни на юли, когато се провеждат „Орфическите мистерии". Тази година гостите на селото по време на празника ще се насладят и на грохота на кукерските звънци в допълнение към орфическите ритуали. В съботната вечер на 28 юли възстановката на древната легенда ще започне в 19 часа, а след нея навън ще започне рок концерт и дискотека на открито.

Екскурзоводът е учител по професия, по душа - пещерняк

„Казвам се Мичо Солаков - по професия съм учител, по душа - пещерняк!" - така се представя чичо Мичо (на снимката) - човекът, който ще ви посрещне на входа на „Дяволското гърло", готов да ви разказва за пещерата. Няма да ви върне независимо от броя ви, дори и да идвате в края на работното време. Познава пещерата още от 1967 година. Инструктор е по пещерно дело и спелеология, обучава ученици, но от две-три години работи като екскурзовод в „Дяволското гърло".

Припомня, че пещерата приема туристи от 1972 г., през 1973-1974 г. започват активните посещения, но досега не се е обръщало много внимание на легендите, които са свързали с тази пещера. „От няколко години насам започнахме да наблягаме много сериозно на легендата за Орфей и пътешествието му в царството на Хадес - идеята е постепенно „Дяволското гърло" да получи синонима „Орфеевата пещера", разказва Мичо Солаков.

Мичо Солаков разказва, че повечето пещери в България, които са отворени за посещение, са приключили етапа на образуването си. Докато в „Дяволското гърло" туристите могат да видят силата на водата, на природата, в момента на извайване на пещерата. „В момента реката бавно слиза надолу и продължава да променя коритото си", допълва екскурзоводът.

В „Дяволското гърло" е най-големият подземен водопад на Балканите

„Дяволското гърло" е пропастна пещера на 170 000 години, което се равнява на 10-12 годишна възраст на човек, докато „Ягодинската пещера" например е по-стара с около 100 000 години, отговаря на 25 години от човешкия живот и вече е получила всичко от природата", казва Мичо Солаков. По думите му близостта на двете пещери дава възможност на туристите да посетят две различни пещери в два различни периода от образуването им.

Вътре в пещерата е и най-високият подземен водопад на Балканския полуостров - 42 метра пълен пад на водата, без да опира никъде, отбелязва още екскурзоводът.

Рибите в пещерата вече са със закърняло зрение

Много легенди се разказват за това колко дълго местните са опитвали да разгадаят мистерията с подземните лабиринти, през които минава водата в „Дяволското гърло". В пещерата има живот, макар и някои от обитателите й никога да не са виждали слънцето. „В реката има пъстърва и други животинки, които са се приспособили към средата. Има вече по-възрастни екземпляри от рибите, чието зрение е закърняло", разказва още Мичо Солаков. Рибите не могат да напуснат пещерата - нагоре не могат да се върнат, защото водопадът не им позволява. Вътре те се хранят и размножават.

Питам Мичо Солаков постоянна ли е температурата в пещерата през всички сезони. Той разказва, че тази година зимата е била много студена. „Отдавна не бяхме виждали реката замръзнала точно там, където пада водопада. И прилепите за първи път смениха мястото си на зимуване и отидоха навътре в галерията на по-топло", обяснява спелеологът.

Намаляват осветлението вътре, за да не пречи на прилепите

Наскоро е намалено осветлението в пещерата, защото по-силната светлина е прогонила част от прилепите. „Миналата година беше подменено осветлението, при което беше създадена много силна светлина. Това прогони голямо количество от прилепите и тази година колонията беше много бедна. Взехме мерки - намалихме осветлението и прилепите вече се връщат на ята в пещерата", обясни Мичо Солаков.

За приглушеното осветление ни разказва и Владимир Солаков - председател на Туристическото дружество „Орфей", което сега стопанисва пещерата. Той разказа, че дружеството стопанисва пещерата от март тази година. Направи ни впечатление, че малко бяха прилепите през зимата и затова изгасихме някои от прожекторите, други насочихме надолу и започнаха да се връщат животинките - те имат нужда от тъмнина и спокойствие", допълни Владо Солаков.

По думите му всяка година в пещерата идват и специалисти от БАН - замерват микроклимата вътре, замерват осветеността. „Дават предписания какво да се направи, спазват се веднага, защото обектът го има благодарение на природата. Ако не се съобразим с нея, няма как да го има и него", допълва председателят на туристическо дружество „Орфей".

В края на юли са десетите поред „Орфически мистерии"

Вече тече финалната част от подготовката на станалите традиционни празници за Триград - „Орфическите мистерии". Събитието се провежда през последната събота и неделя на юли. Обикновено се събират около 3000 - 4000 души. Мичо Солаков разказва, че тази година е замислена различна програма с представление в пещерата, докато в годините назад тържествата са се провеждаха на открито пред „Дяволското гърло". „По време на празниците вечер тук се събират много хора, с музика и хора, чевермета - много е весело", допълва екскурзоводът.

Откакто туристическото дружество „Орфей" стопанисва пещерата, всички приходи от „Дяволското гърло" отиват вече за реклама на пещерата, на туристическите дестинации в близост до нея и подобни прояви като мистериите, обяснява Влади Солаков. Освен традиционното веселие, тази година организаторите залагат на далеч по-зрелищен спектакъл вътре в пещерата, който ще се излъчва и на екрани за гостите отвън.

Професионален спектакъл с огнено шоу се подготвя за тази година

„На същата тема ще бъдат тържествата - легендата за Орфей и влизането му в подземното царство, но тази година празникът ще започне с възстановка на тракийска сватба между Орфей и Евридика, изиграна от професионални актьори", разказа Влади Солаков.

Цялата легенда ще бъде пресъздадена - от сватбата между двамата, през ухапването на Евридика от пепелянка и тръгването на Орфей до подземния свят. Огнен спектакъл в самата пещера ще разкаже за слизането на Орфей в подземното царство на Хадес. „Евридика ще бъде вътре, Орфей успява да измоли Хадес да му я върне обратно, както е в легендата. Той му я дава, но има условие от Хадес да не я поглежда, докато излезе на горния свят.

На излизане, когато е и най-силният момент в легендата - в най-дълбоката част на пещерата, Орфей не издържал и се обръща да види дали не е загубил любимата си. Точно в този момент той я загубва, богът на подземния свят му я отнема, а на това място бликва вълшебен лековит извор", припомня легендата Влади Солаков.

В дъното на залата до лековития извор в пещерата Орфей ще се обърне и ще се пресъздаде изцяло легендата. След това той ще излезе навън и оттам вакханките ще го поемат и изнесат, разказват част от сценария организаторите.

Идеята на празника - да върне хората 3000 години назад

„Идеята е да върнем хората повече от 3000 години назад и да видят събитие, което предполага се, че се е случило тук", допълва Владимир Солаков. Смята се, че митичният тракийски певец е основател на Орфическите мистерии, които стават особено актуални в епохата на елинизма след завоеванията на Александър Велики.

„Орфическите мистерии" в Триград са двудневни и са част от празниците на селото. „Ще има гайди, народни танци - туристите да заповядат в края на юли, ще се постараем да бъдат много доволни", обещават от туристическо дружество „Орфей", един от организаторите на празника.

Независимо дали ще успеете да стигнете до Триград в последния уикенд на месеца, стопаните на пещерата се надяват легендата за Орфей и Евридика да наложат „Дяволското гърло" като Орфеевата пещера - убедени, че митичният тракийски певец на Родопите наистина е слязъл под земята точно тук преди 3 хиляди години....