КНСБ иска тристранката да се събере в следващите дни
КНСБ иска тристранката да се събере в следващите дни / снимка: DarikNews.bg, архив

До края на месеца да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество, настояват от КНСБ. На заседанието трябва да се предложи и обсъди компесаторен пакет за мерки към бизнеса, индустрията и домакинствата, обясни в Стара Загора президентът на конфедерацията Пламен Димитров.

Този пакет от мерки трябва да помогне на хората да понесат ценовите удари от увеличените ток, вода, газ и топлоенергия. Това би могло да стане чрез няколко стъпки, според Пламен Димитров: „Увеличение на гарантирания минимален доход до 74 лева, увеличение на киловатчасите за енергийната помощ и намиране на възможности за целеви компенсации на най-ниските заплати, още сега в рамките на този бюджет".

330 лева минимална работна заплата, 10-процентно увеличение на едннния разходен стандарт в образование, социални дейности, културата, както и поне 10-процентно увеличение на пенсиите от 1 януари догодина – за това ще настояват синдикатите, а необходимите средства, които се изчисляват на около 1,2 млрд. лева, по думите на Димитров ще бъдат осигурени по няколко начина - чрез продължаване на задълбочените мерки на НАП за борба със сивата икономика и приемане на изменението в НК за криминализиране на умишлено укриване на осигурителните вноски.

Следващата седмица синдикатите и представители на финансовото министерство ще проведат неформална среща, на която ще обсъдят предложенията. Има основание да търсим възможните решения, за да подкрепим доходите, била предварителната реакция на финансовия министър Симеон Дянков. Разговорите с колко и откога обаче предстоят, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.