Повдигнаха обвинения на групата, ощетила държавата с 20 млн. лева
Повдигнаха обвинения на групата, ощетила държавата с 20 млн. лева / Sofia Photo Agency, архив

На четирима от задържаните за данъчни престъпления при акцията на ГДБОП са им повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Това съобщиха за Дарик от Специализираната прокуратура.

В ареста за 72 часа остават шефът на фирма „Надин" Радослав Босилков, Мариан Копито и Павел Варнаджиев. Освободен с „подписка" е Иван Иванов. Обявен за общодържавно издирване е Денис Бошнаков.

За периода от януари 2010 до декември 2011 г. те са ощетили държавния бюджет с над 20 млн. лева. Разследването е водено паралелно в София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора.

Ръководител на групата е Радослав Босилков.

Престъпната структура е разполагала с добре организирана престъпна мрежа от фирми, контролирани от „Надин комерс" ЕООД. Между тези фирми са били осъществявани симулативни сделки със скрап с фалшиви счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества. Тези дружества обаче не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност.

Целта на ръководената от Босилков група е била с помощта на контролираните от „Надин комерс" ЕООД кухи фирми и извършваните от тях фиктивни сделки, да се освободят от плащане на ДДС реални търговски дружества, в т.ч. и „Надин комерс".