Последно заседание на Столичния общински съвет за сезона
Последно заседание на Столичния общински съвет за сезона / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нови 40 000 тона балирани отпадъци да бъдат извозени от София в депото в Ловеч. Това е сред предложенията, които ще гласува СОС на последното си за сезона заседание. Общината плаща по 23 лв. за всеки тон балиран отпадък, който се изпраща в ловешкото депо. Изпълнението на задачата ще се извършва от Чистота Искър и наетия от нея подизпълнител.

След извозването на тези отпадъци в София ще останат още около 30 000 тона бали. Сред другите теми на заседанието ще бъде да се създаде експертна работна група, която да направи анализ на концесията със Софийска вода.

Предложението за работната група е на Ангел Джамбазки от ВМРО, който настоява да се прекрати договора с дружеството, заради некачествено изпълнение на услугата. Работната група ще трябва до края на ноември да предложи различни алтернативи за развитието на концесията. Съветът днес ще се занимае и с друго негово питане във връзка с високоговорителите на джамията.

На заседанието днес се разгледа и предложение на зам.-кмета Дончо Барбалов за уреждане на взаимоотношенията с мобилните оператори, които ползват общинската собственост за поставянето на базови станции. 152 такива станции са поставени на стълбовете на улично осветление, като идеята е да плащат по 80 лв. без ДДС месечен наем за ползването на всеки стълб.

Съветът ще разгледа и няколко доклада от главния архитект на града Петър Диков за ПУП и застрояване в различните части на Люлин. Във вторник той обясни, че не се предвижда голямо уплътняване на квартала. По думите му жителите на Люлин са против изграждането на подземни паркинги, но според Диков това не е проблем, защото там почти няма проблем с липса на паркоместа. Спрени са всички процедури в Люлин 6-ти микрорайон, защото има идея там да се прави градски парк, каза още той.

На последното заседание на съвета ще се разгледа и доклад от общински съветници за определяне на възнаграждението на председателя на градския парламент. Конкурсът за рекламата в София и финансирането на доизграждане на столични храмове е сред другите теми на заседанието днес.