ВАС отхвърли искането на съдия Мирослава Тодорова срещу уволнението й
ВАС отхвърли искането на съдия Мирослава Тодорова срещу уволнението й / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли искането на съдия Мирослава Тодорова, с което тя обжалва уволнението си от Висшия съдебен съвет миналия четвъртък. В определението на съда се казва, че такова решение може да бъде спряно ако е нанесена необратима вреда на жалбоподателя.

В този случай обаче Тодорова не  доказва наличието на такава, като за сметка на това посочва, че потърпевшо ще бъде обществото, тъй като делата й ще започнат отначало поради нейното уволнение. Решението е подписано с особеното мнение на един от съдиите.

Миналата седмица ВСС взе почти единодушното решение да уволни Мирослава Тодорова заради системно просрочване на дела. Това предизвика бурно обществено недоволство, което прерастна в протест, в който освен граждани се включиха и магистрати.

Висшият съдебен съвет уволни преди седмица дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност” с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Делото беше отложено от Районният съд в Пловдив за септември.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България. Миналата година магистратската организация поиска ВСС да си подаде оставката.