ГЕРБ прекрати членството на арестувания депутат, очаква той сам да подаде оставка
ГЕРБ прекрати членството на арестувания депутат, очаква той сам да подаде оставка / снимка: parliament.bg
Румен Иванов
55305
Румен Иванов
Темата обобщава Теодора Симова
  • Румен Иванов
  • Темата обобщава Теодора Симова

Изпълнителната комисия на ГЕРБ настоява депутатът Димитър Аврамов да подаде оставка като народен представител, защото действията му са аморални и нанасят вреди на ГЕРБ, обяви Румен Иванов, който е член на оперативното ръководство на управляващата партия.

Аврамов е задържан за търговия с влияние. По случая е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да се упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Димитър Аврамов да подаде оставка като народен представител в 41-то Народно събрание, реши Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след като се запозна със създалата се ситуация около депутата и на основание чл. 36 от Устава на партията. Освен това Изпълнителната комисия освобождава Димитър Аврамов от всички заемани длъжности в ГЕРБ и прекратява членството му в партията.

"Аз лично очаквам, че той сам ще подаде искане да му бъде свален имунитета, но ако това не бъде направено, ще бъде внесено предложение да му бъде свален имунитета. Той нямаше как да бъде изслушан, защото беше задържан в поделение на МВР. Но това, че е задържан, е достатъчно да потвърди у нас аморалните му действия. Не може органите на реда и прокуратурата да оповестяват предварително по кого и какво работят. Така че е нормално за нас това да бъде ново и изненадващо, съответно и абсолютно неприемливо", коментира още Иванов в кулоарите на парламента.

Румен Иванов категорично отрече да вижда връзка между ареста на депутата и доклада на ЕК за напредъка на страната ни в областите правосъдие и вътрешен ред. "Още повече, че докладът ще излезе днес и това няма как да бъде вписано в доклада", поясни Иванов.

Междувременно в Карлово председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че очаква Димитър Аврамов да си подаде оставката. „Ако това не стане лично аз ще му поискам депутатския имунитет”, обяви тя и добави, че законите в страната са за всички и един такъв арест не може да се оприличи с нищо друго, освен със срам.