Арестуваха депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов
Арестуваха депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов / снимка: gerb.bg
Арестуваха депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов
55298
Арестуваха депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов
  • Арестуваха депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов

Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние. Това потвърди за Дарик софийският градски прокурор Николай Кокинов.

Депутатът е задържан при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура.

След 10-дневно наблюдение Аврамов е заловен с маркирани 50 000 лева. Установено е, че Димитър Аврамов е получил общо около 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя, уточниха още от МВР. Част от парите са открити в дома му.

Депутатът е трябвало да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. Сигналът срещу него дошъл от рекетирания, чийто бизнес бил в сферата на селското стопанство.

"Задържан е с маркираните 50 000 лева, като преди това е имал уговорка с пострадалото лице да получи тази сума и да му бъде прехвърлена част от бизнеса на пострадалия, за да упражни търговията с влияние по отношение на ръководители на държавни агенции и ведомства, за да подпомогне бизнес проблемите на пострадалото лице", разказа Кокинов.

Градският прокурор уточни, че все още не са повдигнати обвинения, тъй като Аврамов е народен представител и има имунитет. "Докато не бъде свален от парламента имунитета, не можем да повдигнем обвинения, но нашите намерения са повдигане на обвинения за търговия с влияние", поясни Кокинов. По думите, такова обвинение е трудно да бъде доказано. "В конкретния случай мисля, че сме се справили много добре, за което благодаря на колегите от ДАНС и ГДБОП, които документираха всички преговори, които протичаха през последните десетина дни", заяви още Николай Кокинов.

35-годишният Аврамов е народен представител от Монтана. Той е член на Комисията по земеделие и гори в парламента.

За Дарик председателят на комисията Десислава Танева обясни, че няма какво да коментира по случая с нейния колега.

Междувременно изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на депутата и обяви, че настоява задържаният народен представител да си подаде оставката.

Предстои в Народното събрание да бъде внесено уведомление за задържането на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, съобщи говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова. Изготвя се и искането за наказателно преследване срещу него. По него депутатите трябва да решат дали да свалят или да запазят имунитета на Аврамов.

В случай, че той остане без имунитета си, Аврамов вече ще може да бъде привлечен като обвиняем. Това е причината до този момент обвинения срещу него не са повдигнати.

По случая Кожухарова разясни, че Аврамов е приел две пратки от по 50 000 лева и така общо е взел 100 000 лева подкуп, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя.

Името на Димитър Аврамов не за първи път бива замесвано в скандал. В началото на 2011 г. Върховният административен съд трябваше да решава дали монтанският депутат, който е един от вносителите на Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, е нарушил закона за конфликт на интереси. Аврамов и колегата му от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха автори на скандална поправка именно в този закон, която задължаваше собствениците на земи да продават първо на арендаторите си терените си.

Тогава парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси излезе със становище, че двамата са нарушили правилата, тъй като били собственици на фирми, които се занимават със земеделие и имат арендувани ниви. Двамата народни представители обаче не декларирали, че са били управители на фирми, които са обработвали земи и не са обявили свързани лица.

Роденият през 1977 г. в Монтана Димитър Аврамов е депутат от групата на ГЕРБ. В момента е член на Комисията по земеделието и горите в парламента, а в периода юли 2009-ноември 2011 г. е бил член и на комисията по външна политика и отбрана.