Осъдиха „алоджийка” за неплатени данъци
Осъдиха „алоджийка” за неплатени данъци / netinfo

Условна присъда получи жена от разградското село Ясеновец заради недекларирани за 5 години доходи от близо 180 000 лв.

Според обвинението 29-годишната Севда Хасан дължи на държавата данъци в размер на 26 950,98 лв. по Закона да облагане доходите на физическите лица. Тя не е декларирала приходите си между 2006 и 2010 г. Получавала ги от чужденци, с които се запознавала по интернет. Те й изпращали пари с цел женитба, не знаели обаче, че има две деца и живее в съжителство със свой съселянин. За 5 години Севда получила 200 превода през „Уестърн юниън” от над 20 мъже от 7 държави, сред тях имало и висш служител в държавната администрация на Турция – стана ясно по време на съдебното заседание.

„Малограмотна съм, не знаех, че трябва да плащам данъци” – каза подсъдимата пред тричленния състав на Окръжен съд-Разград. В деня преди процеса тя превела на НАП първите 1000 лева от неплатените си данъци.

Севда Хасан призна вината си и процесът срещу нея бе гледан по съкратената процедура, без разпит на свидетели. Адвокатът на подсъдимата Стоян Димитров разви тезата, че ако подзащитната му е нарушила български закон, то той е за местните данъци и такси, тъй като парите, които й превеждали, всъщност били дарение и върху тях трябва да се плаща данък в местната хазна.

Съдът не кредитира тази позиция и постанови условна присъда за Севда Хасан – 2 години с изпитателен срок от 4 години. Подсъдимата трябва да плати и досъдебните и съдебните разноски – 515 лева.

Съдебното решение подлежи на обжалване пред Апелатвен съд-Варна.