„Еквилибриум” с впечатляващо участие в УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ
„Еквилибриум” с впечатляващо участие в УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ / netinfo

Екипът на Сдружение „Еквилибриум”, деца, социални работници, психолози и приятели бяха признати за едни от най-активните и интересни участници във второто издание на фестивала, провел се на 13-15 юли в местността Узана над Габрово. Благодарение на усилията си доброволците събраха 509 лева, като средствата ще се използват в пряката работа с децата, ползватели на услуги в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Узана Поляна Фест е иновативен фестивал на практиките за усточйиво развитие, който показва нагледно как добрите зелени идеи имат приложение.
Благотворителният щанд „ЕКОтворителност” на „Еквилибриум” и съпътстващите го работилници за изделия от отпадъци и природни материали бяха едни от най-посещаваните и привлекателни местенца на поляната. Десетки деца, участници и гости на фестивала сътвориха свои изделия под вещото ръководство на екип и доброволци, а други просто оставяха своя принос в кутията за дарения на щанда и отнасяха със себе си впечатляващи изделия изработени от децата – клиенти на Комплекса за социални услуги, приемни родители и доброволци.

Забавната игра с приказни елементи, подготвена от екипа на сдружението, „Странстващият певец”, събра много деца в детския център на фестивала, които помогнаха на Певеца да се освободи от злата магия, която беше отнела гласа му. По пътеките в гората, в търсене на добрата фея и с помощта на две вълшебници, децата се срещнаха с вампири и паяци, научиха интересни нови неща за тяхната история и начин на живот и накрая всички заедно пяха на английски и български песнички за слънцето, доброто и звездите.

С уникално ревю на изработените през деня изделия и аксесоари, съчетаващи отпадъци и природни материали, участниците от „Еквилибриум” отправиха към публиката своето послание за баланс и хармония между човека и природата и дадоха много нови идеи за оползотворяването и претворяването на използваните вече вещи, които обикновено изхвърляме, в нови оригинални изделия.

Обучението „Учене чрез преживяване” – част от третия ден на фестивала, събра не само заявилите предварително участие, 10 учители от Габрово, но предизвика интереса и на представители на организации от цялата страна, които взеха активно участие в обучението. Разделени на две групи възрастните трябваше да се справят с нелеката задача само с миди, камъчета и пръчки да измислят игри, които да са едновременно занимателни и образователни за децата. Изпълнението на тази задача беше оценено с шестици от детско жури, което изпробва измислените от възрастните игри.
Сдружението събра много нови приятели и съмишленици и заявки за общи проекти и инициативи с други организации от цялата страна.