Фармацевтите излизат на протест пред здравното министерство
Фармацевтите излизат на протест пред здравното министерство / Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева

Българският фармацевтичен съюз организира ефективен протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Българските фармацевти ще протестират срещу лишаването на пациентите от достъп до лекарствени продукти и фармацевтични грижи, до което ще доведат предложените от ресорния министър Десислава Атанасова мерки и прекрояването на аптечния пазар в полза на монополистите в здравеопазването.

И в момента за около 2/3 от лекарствата, заплащани от НЗОК, аптеките не получават никаква надценка. България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, които осигуряват лекарствоснабдяването и фармацевтичната грижа. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, отбелязват фармацевтите.

Най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинация от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти съчетано с намаляване на ставката на ДДС за лекарствените продукти, изтъкват от Българския фармацевтичен съюз.